Fakta om Moringa oleifera

På denne siden finner du noen korte vitenskapelige fakta om moringa gjengitt fra studier

Vi oppdaterer denne siden når vi kommer over relevante og forskningsbaserte fakta. Nye sider med mer detaljert informasjon om Moringa oleifera kommer etter hvert.

Om Moringa

Opprinnelig fra India, men er dyrket og naturalisert i Afrika og tropiske deler av Amerika, Pakistan, Mexico, samt i Asia [2];
Kjent som "drumstick tree", med henvisning til formen på fruktene, og også som "pepperrot-treet" på grunn av smaken på røttene [5];
Kjent som "drumstick tree", med henvisning til formen på fruktene, og også som "pepperrot-treet" på grunn av smaken på røttene [5];
Nesten alle deler av moringa treet kan brukes til forskjellige formål, enten det er innen mat (forbedrer næringsmessig innhold), medisiner, kosttilskudd eller til industrielle formål [7, 8].

Bruk av Moringa

Historien nevner bruken av moringa siden ca 150 f.Kr. [9];
Treet brukes til dekorative, medisinske, terapeutiske eller helbredende formål [5, 6];
Det kan brukes som mat, medisin, kosmetisk olje eller fôr til storfe [5, 6];
Mange steder kalles moringa "Mirakeltreet" på grunn av de ernæringsmessige fordelene, medisinske egenskapene, i tillegg til dets evne til å ta vare på miljøet [12, 8];
Bladene er gitt til babyer og barn i det sørlige India, på grunn av sitt høye innhold av beta-karoten å bidra til å forhindre utvikling av blindhet på grunn av vitamin A-mangel, en ernæringsmessig lidelse vanlig blant barn og gravide kvinner i mange utviklingsland [17, 18, 8].

Ernæringsverdi av Moringa

Verdens helseorganisasjon har siden 1998 promotert moringa som et alternativt kosttilskudd for behandling av underernæring i fattige land [15];
Viktig matprodukt som har fått enorm oppmerksomhet og blir blant annet omtalt som "naturlig ernæring fra tropene" [8];
Moringa inneholder mer enn 92 næringsstoffer, 46 antioksidanter (blant dem askorbinsyre, karotenoider og flavonoider) og 36 antiinflammatoriske forbindelser (som isotiocyanat og fenolderivater) [40, 41];
De betydelige mengdene essensielle næringsstoffer for et balansert kosthold som finnes i moringa blader er flere ganger større enn næringsstoffene som finnes i andre frukter og grønnsaker, spesielt for tørkede blader, noe som sees best i tabellen nedenfor [8]:
Ferske moringa blader
- 4x mer vitamin A enn gulrøtter
- 7 ganger mer vitamin C enn appelsiner
- 3/4 av jern funnet i spinat
- 3 ganger mer kalium enn bananer
- 4 ganger mer kalsium enn melk
- 2 ganger mer protein enn yoghurt
Moringa pulver fra tørkede blader
- 10 ganger mer vitamin A enn gulrøtter
- ½ av vitamin C funnet i appelsiner
- 25 ganger mer jern enn spinat
- 15 ganger mer kalium enn bananer
- 17 ganger mer kalsium enn melk
- 9 ganger mer protein enn yoghurt

Moringas potensielle helseeffekter

Kommer snart.

Moringas potensielle teraputiske effekter

Kommer snart.

Moringa komponenter

Blad

Inneholder flere mineraler som kalsium, magnesium, fosfor og kalium;
Bladene inneholder fibre, fett og proteiner;
Vitaminer finnes også, slik som vitamin A (beta-karoten) og B;
De har flere aminosyrer slik som arginin, histidin og lysin;
Fytokjemikalier som tanniner, steroler, terpenoider, fenolforbindelser, alkaloider og flavonoider [19];
Plantehormonet zeatin finnes også opptil tusenvis av ganger mer konsentrert i moringa blader enn i andre planter [32, 33, 34].

Frø

Frøene inneholder pterigospermin, som er en aktiv ingrediens med antimikrobiell aktivitet;
Fettsyrer slik som linolsyre, linolensyre, behensyre;
Rik på fytokjemikalier som tanniner, saponiner, fenoler, fytat, flavonoider, terpenoider og lektiner [19]

Bark / Røtter

Barken og roten til denne planten inneholder alkaloider som morfin og moriginine (hvis de konsumeres i overkant kan det være giftig);
Inneholder også mineraler som kalsium, magnesium og natrium [19].

Blomster

Inneholder mineraler som kalsium og kalium, og flere typer aminosyrer [19].

Antinæringsstoffer

Moringa blader har et lavt nivå av antinæringsstoffer sammenlignet med andre grønnsaker, som spinat og sennep, og gir ikke en giftig effekt når de konsumeres, noe som bidrar til aksept for utvidet bruk av Moringa oleifera [27, 26, 28 , 29, 30, 22]

Sikkerhet ved bruk av Moringa oleifera

Flere studier viser at riktig bruk av moringa planten er veldig trygg;
I en studie utført på mennesker ble moringa pulver fra blader administrert i en enkelt dose på 50g, og i en annen humanstudie ble det gitt en dose på 8g per dag i 40 dager, det ble det ikke rapportert om bivirkninger fra moringa [27].